Waar zijn aminozuren in voeding goed voor?

Wanneer je bezig bent met voeding en sport, dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je gezond en ook vooral gevarieerd eet. Naast gezon
de voeding, is het ook belangrijk dat je de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt. Niet voor niets slikken veel sporters daarom dus ook supplementen. Eén van de supplementen die vooral door veel krachtsporters wordt gebruikt, zijn eiwitten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van ons lichaam en zitten vol met aminozuren. Maar wat zijn aminozuren eigenlijk en waar zijn ze goed voor? In dit artikel vertellen we je er alles over! Dus ben jij benieuwd, lees dan snel verder!

Wat zijn Aminozuren ?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Belangrijk dus om te weten dat een eiwit bestaat uit allerlei andere bouwstenen, waaronder dus ook Aminozuren. Om het niet te complex te maken, is het goed te benoemen waarom ze van belang zijn. De voornaamste reden, is dat eiwitten van elkaar kunnen verschillen en dus ook een ander aminozuurprofiel hebben. Zo heb je plantaardige eiwitten, maar ook eiwitten uit vlees, kip of vis. Deze eiwitten bestaan dus allemaal uit andere aminozuren, waardoor ze ook een andere werking hebben op ons lichaam. 

Waarom zijn aminozuren belangrijk?

Zoals je inmiddels weet, zijn aminozuren van essentieel belang als bouwstenen voor eiwitten. Omdat eiwitten dus ook van belang zijn voor de opbouw van onder andere spieren en het verbeteren van onze weerstand, zijn aminozuren dus ontzettend belangrijk. Je kunt ze als het ware vergelijken met de fundering van een woning. Op het moment dat deze aminozuren niet in eiwitten zitten, is het eiwit in veel gevallen praktisch veel minder, dan wanneer ze er wel in zitten. Uiteraard is het afhankelijk van het type eiwit en ook het type aminozuur dat je binnenkrijgt. Vooral krachtsporters zijn gebaat bij BCAA’s, ook wel bekend als branched chain amino acids 

Goed voor het herstel na het sporten

Wanneer je regelmatig in de sportschool te vinden bent, is het aan te raden om goed te letten op de juiste hoeveelheid eiwitten. Gemiddeld genomen is het advies om per kilo lichaamsgewicht, zo’n 1,5 tot 1,8 gram eiwit binnen te krijgen. Dit kun je doen door middel van voeding, maar ook met de supplementen die je kunt kopen op https://supplementenspecialist.nl/. Omdat het voor sporters vooral belangrijk is dat ze de juiste bouwstoffen voor het herstel binnen krijgen, is goede voeding en ook voldoende rust essentieel voor het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen.